A Kávéról
A kávét kistermelők termesztik Kolumbia Huila régiójában az Alto del Obispo hegyen, San Agustin városától délre. A térség tengerszint feletti magassága magas, átlagosan 1700 és 1800 méteres, a farmok átlag mérete 3 hektár körül mozog.
A kávét termesztő farmerek a Grupo Asociativo El Bombo Pitalito Inza, röviden Asobombo tagjai, ami azért jött létre hogy a kistermelő növeljék piaci elérésüket és jobb áron tudják értékesíteni a kávéjukat. Ma a tagok Huila, Caquetá, Cauca és Nariño régiókban termelnek, organikus minősítéssel rendelkeznek és kávéjukat az Asobombo-n keresztül értékesítik, hogy megélhetésüket biztosítsák.
Szüret és feldolgozás
A termelők kézzel, gondosan válogatva szüretelik az érett, piros kávécseresznyéket, majd farmjaikon dolgozzák fel azt. Kis, kézi tekerős pépesítőkkel dolgozzák fel a gyümölcsöt, majd 30-34 órán át fermentálják. A fermentálást követően tiszta vízben lemossák, majd kifektetik száradni, jellemzően parabola szárítókban. A szárítás körülbelül 17-20 napot vesz igénybe.