A kávéról
Jose Omar Guzman és családja évek óta vezeti a „Las Delicias” farmot. Jose családja generációk óta termeszt kávét. Farmja Oporapa közelében csaknem 1800 méterrel a tengerszint felett van. A farm elhelyezkedése azt az érzetet kelti, mintha egy erkélyen (El Balcón) lennél a villádban, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Oporapa völgyeire. Ezért nem meglepő, hogy kávéját "El Balcon de Huila" -nak nevezte el.
Szüret és feldolgozás
A szüret októbertől januárig tart. Miután leszedték a cseresznyét 50 órán át tartályokba erjesztik. Ezután a teraszokon történő szárítás körülbelül 20 napig tart, ahol száradás közben átforgatják a kávét, az egyenletes száradás érdekében.
Kolumbiai kávé
Kolumbia kávét a 19. század eleje óta termel és exportál. A kolumbiai kávé híres testességéről, élénk savasságáról és gazdag utóízéről. Erre a régióra jellemző, hogy az éghajlati jelenségek széles skálájával büszkélkedhet és a földrajzi viszonyok is kedvezőek. Ezek járulnak hozzá az egyedi ízejegyek kialakulásához a kávéban. Kolumbiában a betakarítás ideje meglehetősen változhat, aminek következménye, hogy Kolumbiának egész évben van friss termése.
A specialty kávék elterjedése miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kereskedők és a gazdák az üzleti tevékenységük megváltoztatására. A termelőknél egyre gyakoribb, hogy különválasztják a legjobb minőségű kávéjukat, amiket külön forgalmaznak.
A kolumbiai kávék az elmúlt 10 évben több nemzetközi tanúsítványt szereztek. A leggyakoribb igazolások a Fairtrade, az Rainforest Alliance, az UTZ és az Organikus.