A kávéról
A Njeri birtok - ami Közép-Kenya szívében, Kiambuban található – a tengerszint felett 1700 méterrel helyezkedik el. Nevét a farm tulajdonosáról és működtetőjéről, Naomi Njeri Ndung’u-ról kapta. Az itt termesztett kávé számára különleges áldás a közeli Mugutha folyó, ugyanis ennek vizével dolgozzák fel a kávét. Az elsősorban SL28 variánsra specializálódott Njeri birtok híres magas minőségű kávéjáról, ami magába foglalja a régió egyedi tulajdonságait.
Termesztés
Kiambu régió termékeny vulkanikus talajt élvezhet, átlag 1700 méteres tengerszint feletti magasságban. A helyi farmerek SL28, Ruiru 11 és Batian variánsokat termesztenek, melyek komplex ízükről, gyümölcsösségükről és kiváló savasságukról ismertek.
Az ’SL’ variánsok olyan fajták, melyeket a Scott Agricultural Laboratories (röviden SAL) tenyésztett ki az 1930-as és 1940-es években. Hamar nagyon sok kenyai termelő kedvenc fáivá váltak, köszönhetően mélyre ható gyökérrendszerüknek, ami lehetővé teszi, hogy öntözés nélkül is virágozzanak és a kevés vízkészletet maximálisan kihasználják. Termesztésük során szigorú figyelmet kap a fenntarthatóság és a helyes mezőgazdasági gyakorlatok, a lehető legkisebb környezetre gyakorolt hatás érdekében. A helyi farmerek ezeket az eljárásmódokat folyamatosan adoptálják.
Szüret és Feldogozás
Naomi kézzel válogatja az érett cseresznyéket és a birtokon dolgozza fel azokat. A cseresznyéket pépesíti és 12-16 órát fermentálja. Ezt követően a kávét a Mugutha folyó friss vizében mossa, majd 7-14 napra magaságyakra fekteti, míg a gyümölcs el nem éri a szülséges folyadékszintet. A folyamatot gondosan felügyeli, a szárítmány gyakran forgatja, hogy biztosítsa az egyenletes száradást.