Fedezze fel prémium kávéinkat, teáinkat, forró csokoládéinkat, valamint Pentair vízszűrőinket és barista eszközeinket - minden, amire egy tökéletes italélményhez szüksége van, egy helyen!

Hamarosan érkezik

Turaco 200g

Cikkszám: 
OE102F

Ország: Burundi
Régió: Ngozi & Kayanza
Farm: Sok kis 200-300 fával rendelkező farm

Variáns: Red Bourbon

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1600-1900 m 
Feldolgozási mód: Mosott
Véleményünk szerint: Alma, Körte, Dinnye

Kiszerelés:
Pörkölési profil:
Ország:
Részletek

A kávéról 

A Turaco Burundi őshonos ikonikus állatáról kapta a nevét. Ez a kávé sok kis farmtól származik a Ngozi & Kayanza régiókból.

A tétel IMPACT-hitelesített. Az IMPACT egy felelős beszerzési program, amely kiemeli és jutalmazza a termelőket a kávéipar jobbá tételében játszott szerepükért, előnyökkel jár a termelők, kereskedők és pörkölők számára.

 

Termesztés

A burundi kávéfák többsége Red Bourbon, ennek minőségi okai vannak. A kávéültetvények egyre kisebb mérete miatt az öregedő állomány nagyon nagy probléma Burundi-ban. Sok gazdának vannak 50 évnél idősebb fái, de a kis parcellák miatt nehéz igazolni, hogy teljesen kivonják a fákat a termelésből arra a 3-4 évre, amíg az új ültetvények elkezdenek teremni. Annak érdekében, hogy ösztönözzék a gazdákat ültetvényeik felújítására, a Greenco & Bugestal magokat vásárol az Institut des Sciences Agronomiques du Burundi-tól (ISABU), faiskolákat hoznak létre, és a palántákat költség alatti vagy költségszinten adják el a gazdáknak.

 

Annak ellenére, hogy a kávétermesztés elterjedt Burundi-ban, minden farmer viszonylag kevés terményt állít elő. Az átlagos kisbirtokosnak körülbelül 250 fája van, általában a hátsó udvarukban. Minden fa átlagosan 1,5 kiló cseresznyét terem, így ez évente körülbelül 200-300 kiló cseresznyét jelent.

Szüret és feldolgozás 

A betakarítási szezonban minden kávét szelektíven, kézzel szüretelnek. A legtöbb családnak csak 200-250 fája van, és a betakarítást szinte teljes egészében a család végzi. A Greenco és a Bugestal tudják, hogy még a kis távolságok is időigényesek és költségesek lehetnek a kisbirtokos gazdák számára, és azt is tudják, hogy a cseresznyék azonnali begyűjtése a betakarítás után kulcsfontosságú a minőség szempontjából. Ezért a kisbirtokosok a cseresznyéiket közvetlenül a mosóállomásra vagy a 12 gyűjtőhely egyikére vihetik, amelyek a termesztési területeken helyezkednek el. A gazdák ugyanazt az összeget kapják a minőségi cseresznyéért, függetlenül attól, hogy hova viszik a kávét. Ily módon a gazdák nem kerülnek hátrányos helyzetbe az elhelyezkedésük miatt, és a Greenco és a Bugestal viselik az állomásokra történő szállítás költségeit.

 

A minőségbiztosítás már akkor megkezdődik, amikor a gazdák leadják a cseresznyéjüket. A cseresznyéket nedves eljárással dolgozzák fel, folyamatos felügyelet mellett. A hántolás, az erjesztési idő, a mosás, a csatornákban történő osztályozás és a végső áztatás szigorú ellenőrzés alatt áll. Minden cseresznyét kis vödrökben lebegtetnek, hogy ellenőrizzék a minőséget. Lebegtetés után a jobb minőségű cseresznyéket újra kézzel válogatják, hogy eltávolítsák az összes sérült, éretlen és túlérett cseresznyét.

 

A válogatás után a cseresznyét 6 órán belül hántolják. A gép óránként akár 3 tonna cseresznyét is fel tud dolgozni. Hántolás közben a cseresznyét sűrűség alapján magas és alacsony minőségűre osztják egy Mackinon 3-tárcsás hántológépen, amely egy további elválasztó tárcsával van felszerelve. A kávét ezután egy közeli patak vizében 10-12 órán át erjesztik, a környezeti hőmérséklettől függően. Egy kis tábla a fermentációs tartályon nyomon követi az egyes tételeket. A tábla feltünteti a mosóállomás nevét, a cseresznye vásárlásának dátumát, a bab osztályát és az erjesztés kezdetének időpontját. Képzett agronómusok rendszeresen kézzel ellenőrzik a babokat, hogy biztosítsák az erjesztés tökéletes időben történő leállítását. Az állomás munkatársai 30 percig tapossák a kávét a fermentációs tartályban. Ez a taposási folyamat segít eltávolítani a nyálkát. Ezután a kávét friss vízzel mossák, hogy a mosó-osztályozó csatornába kerüljön.

 

Az erjesztés befejezése után a kávét mosó- és osztályozó csatornákon vezetik át. Ahogy a babok áramlanak, a csatornába helyezett fa rudak megakadályozzák a meghatározott sűrűségű babok áthaladását. Ezek a rudak a csatorna mentén helyezkednek el. Míg az első elzárás a legsűrűbb babokat állítja meg, a következő úgy van elrendezve, hogy a második legsűrűbb babokat állítsa meg, és így tovább. Összesen a csatorna hét osztályba sorolja a babokat sűrűségük szerint. Mosás után a kávét fa tálcákra vagy nejlonzsákokra öntik, és a szárítóasztalokhoz viszik, mindegyik külön minőségi csoportban. Minden tálca és zsák pergamen megtartja a nyomon követhetőségi címkéjét az összes információval.

 

A babokat ezután a szárítóasztalokhoz szállítják, ahol lassan száradnak 2-3 hétig. A munkások átvizsgálják a száradó babokat, hogy eltávolítsák a korábbi minőségellenőrzéseken esetlegesen átsiklott sérült vagy hibás babokat. Általában minden asztal 800 kg pergament tartalmaz. A szezon csúcsán az asztalok maximális terhelése 1000 kg. Minden asztalnak van egy nyomon követhetőségi címkéje a tétel információival. Napkeltétől napnyugtáig hagyják száradni, és este vagy esőben egy lepedővel takarják le a kávét. Száradás közben rendszeresen forgatják. A nedvességtartalmat gondosan figyelik, és bármilyen látható hibás kávészemet eltávolítanak.

Adatok
Kiszerelés:
200g
Pörkölési profil:
Filter
Ország:
Burundi
Tömeg:
200 g/db
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Hasonló termékek